mandag den 13. maj 2013

Rodbehandling – information og gode råd omkring rodbehandling


Hvis du har tandrodsbetændelse, så vil det tit være nødvendigt med en rodbehandling. En rodbehandling er i denne sammenhæng en relativt simpel manøvre, som de fleste alment praktiserende tandlæger vil være i stand til at udføre.

Hvad er tandrodsbetændelse?
Rodbehandlinger kan som sagt komme på tale, hvis du har tandrodsbetændelse. Tandrodsbetændelse er i denne forbindelse betændelse omkring roden af en tand, typisk som følge af et dybt hul pga. caries.

Baktier fra hullet i tanden vil herefter brede sig som betændelse til tandens nerve, som efterhånden vil dø. Breder denne betændelse sig samtidig til den knogle, som din tand sidder fast i, så vil der opstå en tandrodsbetændelse.

Hvor hyppigt forekommer tandrodsbetændelse?
Tandrodsbetændelse er en foreholdsvis almindelig tandlidelse, som næsten alle mennesker vil opleve én eller flere gange i løbet af deres liv.

Den bedste metode til at forebygge denne betændelse er ved at undgå huller og få lavet de huller, som måtte opstå, inden de når at blive alt for store. Hvis processen allerede er for fremskredet, så kan det være nødvendigt at skride til en decideret rodbehandling.

Hvorfor er rodbehandlinger vigtige?
Når du har en rodbetændelse, så skal den altid behandles, uanset om den har smertende symptomer eller ej. Hvis ikke du bliver rodbehandlet i tide, så kan betændelsen sprede sig til knoglen, hvorefter den vil være meget svær at stoppe.

Bliver din betændelse i tandroden imidlertid behandlet i tide, så vil der typisk ikke være nogle følgevirkninger på lang sigt. Derudover er rodbehandlingen typisk en simpel og ukompliceret affære, hvilket samlet set betyder, at der ikke er så mange gode grunde tilbage til ikke at få ordnet en tandrod med betændelse i.

Dog kan der tit komme betændelse i en tand, selvom at den allerede er blevet behandlet, hvilket er endnu en grund til at fortsætte dine regelmæssige tandlægebesøg også efter, at du har modtaget en rodbehandling.

Udførelsen af en rodbehandling
En tandrodsbehandling benyttes i denne forbindelse til at behandle en nerve- eller rodbetændelse. Under behandlingen vil tandlægen bore et hul i tanden for at komme ind til nerven i rodkanalen. Derefter vil tandlægen fjerne den betændte nerve såvel som de eksisterende bakterier, hvorefter tanden endelig renses.

Behandlingen er sædvanligvis sikker og har høje succesrater, uden at din tandlæge som sådan kan udstede garantier for, at behandlingen lykkes, eller at der ikke vil opstå komplikationer senere hen.

Afhængig af hvordan din tand har det, og hvilken behandlingsmetode der bruges, så vil en tandrodsbehandling lykkes i omkring 80 til 95 procent af alle tilfældene. Skulle behandlingen ikke lykkes i første ombæring, så vil det være muligt at fjerne resten af betændelsen gennem en rodspidsoperation.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar