mandag den 13. maj 2013

Kæbekirurgi – information og vejledning omkring kæbekirurgi


Kæbekirurgi er en særlig disciplin inden for tandlægegerningen. Kæbekirurgi beskæftiger sig i denne forbindelse især med de tilfælde, hvor en patient har mistet en eller flere tænder og eventuelt gerne vil have noget gjort ved det. Denne artikel vil fortælle mere om de mest almindelige operationer inden for kæbekirurgi, som udføres på mange danske tandlægepatienter hvert år.

Tandudtrækning
En af de absolut mest almindelige former for kæbekirurgi er tandudtrækning. Den traditionelle måder at gøre dette på er ved, at tandlægen griber fat om tanden ved hjælp af en tang og derefter trækker den ud.

Så frem at tanden er i meget dårlig stand, så kan det være relevant at fjerne den operativt i stedet for. Dette kan være tilfældet, hvis tanden er rådden, knækket, skadet eller tidligere er blevet rodbehandlet.

Fjernelse af tandspids
En anden hyppigt brugt teknik inden for kæbekirurgi er fjernelse af tandspids. Hvis dette sker operativt, så kan tandspidsen fjernes samtidig med, at selve tanden bevares. Behandlingen vil i denne forbindelse indebære, at tandlægen fjerner den rodbehandlede rods smittede spids, hvorefter omgivelserne omkring dette sted renses for bakterier.

Fjernelse af visdomstand
Et tredje meget hyppigt indgreb i forbindelse med kæbe kirurgi er fjernelse af visdomstænder. Visdomstænder vil i denne sammenhæng typisk dukke op i 16-års alderen. I disse tilfælde vil visdomstanden ofte kun bryde delvis frem gennem gummerne eller måske slet ikke.

I disse tilfælde er det ofte en god ide at fjerne visdomstanden operativt, da det ellers vil resultere i smertende symptomer, som vil komme tilbage med jævne mellemrum.

Implantater
Et fjerde indgreb, som bliver stadig mere populært herhjemme, er såkaldte implantater. Implantater er i denne sammenhæng en relativt ny teknik, hvor man erstatter manglende tænder med implantater lavet af titanium.

Fordelen ved denne metode er især, at man undgår at slide på nabotænderne, hvilket ellers er tilfældet med en traditionel bro. Derudover føles implantater også naturlige, og som dine egne tænder, hvilket gør dem til et attraktivt alternativ til proteser, som er en anden traditionel måde at behandle manglende tænder på.

Implantater er i denne sammenhæng dog ikke et billigt indgreb. Til gengæld er succesraten meget høj, og i mange tilfælde vil en implantatløsning holde sig fin resten af livet.

Implantat broer
Endelig så udfører man også indenfor kæbe kirurgi såkaldte implantatbroer. Implantat broer anvendes her, når patienten har mistet adskillige af sine tænder. Dette kan der imidlertid rodes bod på ved først og fremmest at placeres implantater der, hvor tænderne mangler.

Derefter kan disse implantater ”kobles sammen” ved hjælp af en bro. Dette indgreb skal dog foretages relativt hurtigt efter, at du har mistet dine egne tænder. For mere information om implantat broer eller kæbe kirurgi generelt, så konsulter med din alment praktiserende tandlæge eller eventuelt en specialtandlæge med ekspertise inden for kæbe kirurgi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar